Anmeldelse i Bygdebladet

Et mesterverk av en roman

 Bygdebladet Login 27. aug 13:26 416 ordForfatter: Simen IngemundsenVis nettside

Vis nettside

Et dramatisk og uhyggelig leksikon om Henry Rinnan, bandeklosteret og en jødisk familie etter krigen. BOKOMTALE: Jeg har lest utrolig mange forskjellige romaner.

De fleste har hatt sin egen litterære sjarm, men det er få som har truffet meg skikkelig. 

Det var helt fram til jeg nylig fullførte Simon Stranger sin nye historiske roman «Leksikon om lys og mørke». Noe som jeg ikke angrer et sekund på. 

Forfatteren tar leserne med gjennom det forrige århundret på en dramatisk, alvorlig, uhyggelig, spennende og dyster måte. Stranger har et allsidig forfatterskap bak seg, men « Leksikon om lys og mørke» er uten tvil min favoritt blant Simons utgivelser. Forfatteren har skapt et litterært mesterverk, som jeg lover du seint vil glemme. 

Gjennom 400 sider stifter leserne bekjentskap med den usle og beskjedne skomakersønnen Henry Rinnan som ble til en av norgeshistoriens mest forhatte skikkelser. 

Leserne blir også kjent med den jødiske familien som valgte å flytte inn i bandeklosteret til Rinnan etter krigen. Et hus som etter andre verdenskrig stod igjen som reine symbolet på ondskap. 

Utgangspunktet for romanen « Leksikon om lys og mørke», er at forfatteren får vite at hans kones familie har bodd i huset der Rinnanbanden holdt til. Bandeklosteret som var Rinnans hovedkvarter. 

Da han begynner å grave i historien, finner han historien til Komissar-familien, både de som overlevde, og de som ble drept. Arbeidet stiller ham overfor menneskeheten på sitt mørkeste, og romanens nedslag i livet til Henry Rinnan viser hvilke konsekvenser ydmykelser, utenforskap og sinne kan få. 

Samtidig vokser en annen fortelling frem, om overlevelse, samhold og hvordan leve videre. 

I «Leksikon om lys og mørket» har Simon Strange bygget kapitlene opp alfabetisk. Der romanen starter med «A for anklagen» og avslutter med «Å for den siste bokstaven i alfabetet». 

Denne måte å skrive på, har jeg aldri sett maken til i norsk litteratur. Noe som gjør dette til en sjeldent god roman. Simon Strange har levert en særdeles velskreven roman som er så drivende god at den er vanskelig å legge fra seg. 

Handlingen i romanen krysses av familiehistorie og krigshistorie. Det er ingen tvil om at Simon Strange har gjort en solid research for å tegne et såpass grusomt, vakkert og spennende bilde av Norgeshistorien. Leserne får innblikk i tiden før, under og etter krigen. 

Forfatteren byr på troverdige beskrivelser av historien og realistiske skildringer av miljøet og karakterer. « Leksikon om lys og mørke» er en roman, som når en først har startet å lese, er vanskelig å legge fra seg.

© Bygdebladet Login
Alle artikler er beskyttet av lov om opphavsrett til åndsverk. Artikler må ikke videreformidles utenfor egen organisasjon uten godkjenning fra Retriever eller den enkelte utgiver.